top of page
 • Foto van schrijverFanny

Zo begin jij jouw nieuwe jaar succesvol, aan het handje van jouw állerjongste mentor.

De originele relatiegeschenken vallen deze kerstweken bij me op de mat. En bij elk nieuw, origineel, lief bericht jeukt karma ergens in mijn borstkas. Ik kwam dit jaar toe aan zes kerstkaarten die ik provisorisch aquarelde (en die gingen naar mijn familie en schoonfamilie, sorry peeps!;)


Maar die karma-jeuk motiveert me. Dus zit ik nu in één van mijn favo koffietentjes om mijn relatiegeschenk voor het nieuwe jaar voor jou te maken. Het is een ontmoeting die jou waardevolle antwoorden op belangrijke vragen geeft.

Dit is mijn geschenk: een goed gesprek met jouw allerjongste mentor, zodat jij jouw nieuwe jaar succesvol ingaat.

Hoe haal je het meest uit deze ontmoeting?

Ik stel voor dat je minimaal 30 minuten de tijd neemt. In die tijd zit je op een plek waar jij je fijn voelt (koffie of bubbels zijn zeer welkom), word je niet gestoord en je hebt je favoriete pen, notitieboek of programma voor je.


Ready... Set...? Here we go!


De deur gaat open en... huh, wie is dat?!

Stel je voor: je zit lekker op de bank. Comfortabel, alleen, je voelt je fijn. (Doe even je ogen dicht om dit echt te voelen). En dan gaat de deur open en komt er iemand de kamer binnen. Je knippert even met je ogen, want degene die binnen komt, die kén je wel, maar... hoe kan diegene nou hier zijn?


Want degene die binnen komt gelopen, dat ben jijzelf! Als kind. Je herkent jouw jongere zelf meteen. Kijk maar eens goed.


Hoe oud is deze jonge ik?

Hoe ziet de jonge jij eruit?

Weet je nog... die trui, dat kapsel, die houding, die blik?


Met vragende ogen kijkt jouw jonge ik je aan. En op jouw manier nodig je deze jonge ik uit bij je op de bank. Er is vertrouwen. Misschien schenk je een glas limo in voor je jonge gast? Lekker.


Jouw allerjongste mentor komt met een groot geschenk voor het nieuwe jaar

Deze jonge ik komt niet voor niets. Een nieuw jaar breekt aan en jij bent bezig om je intenties te zetten en plannen te maken. Je wil het jaar succesvol beginnen en je ambities waarmaken, toch?


En jouw jonge ik weet onbewust: "Ik ben een bron." Onschuldig, kinds, vrij, puur. En daar mag jij nu, als geweldig volwassen mens, zomaar even intappen. Wat een kado.


Okee, snuggle up. Maak het jezelf comfortabel. Heb je nog iets nodig om dit gesprek aan te gaan? Doe dat dan nu.


Hier zijn ze: de vijf vragen waarmee je met succes het nieuwe jaar ingaat

Jouw jonge ik zit nu bij je op de bank om jouw vragen te beantwoorden. Weet je het even niet? Doe dan je ogen dicht en kijk gewoon naar die wijze jonge jij die midden in dat leven van toen staat. En de beelden, woorden of gevoelens komen vanzelf. Na het antwoord van jouw mentor, beantwoord je telkens enkele vragen als volwassene in het hier en nu.


Vraag 1 aan jouw jonge ik:

“Als je een vrije middag hebt en je hebt helemaal geen plan. Geen zwemles, geen huiswerk, geen afspraakje... Wat doe je dan het allerliefst?”

Luister, kijk, voel, ruik of proef het antwoord. Wat deed je vroeger het liefst als je even helemaal vrij was en je goed voelde? Schrijf het op of teken het.


Vragen aan jouw huidige zelf:

 • Wat van deze innerlijke drijfveer wil ik dit jaar meer laten terugkomen in mijn leven?

 • Hoe ziet dat er in de praktijk uit?


Vraag 2 aan jouw jonge ik:

“Waar droom je van?”


Kijk eens ín het hoofd van jouw jongere ik. Waar gaan jouw dromen over? Welke kinderlijke fantasie speelt erin rond? Als álles zou kunnen, wat zou die jonge jij dan doen, hebben of meemaken? Wees specifiek, zoom (telkens) in op één fantasie of droom. Schrijf of teken de belangrijke elementen.


Vragen aan jouw volwassen ik:

 • Is de droom bijna hetzelfde als toen, of is het heel iets anders wat nu wel hetzelfde gevoel geeft?

 • Wat zou in het nieuwe jaar de volwassen vertaling kunnen zijn van deze droom?

 • Wat kun je nu als doen om dat waar te maken?


Vraag 3 aan jouw jonge ik:

“Hoe speel je?”


Zie jezelf op die leeftijd spelen. Observeer jezelf. Kijk naar de plek, de aandachtigheid of juist wildheid, het vrije of de structuur. Wat zie je jouw jonge ik doen? Is het een vrij kliederen of moet de knutseltafel eerst mooi op orde zijn? Ben je samen of liever alleen? Binnen of buiten? Speelt jouw jonge ik met een plan of per ingeving? Moet het iets voorstellen of niet? Wat maakt het spelen van jouw jonge ik zo eigen?


Vraag aan jezelf in het hier en nu:

 • Op welke manieren kan ik elementen van dit jonge spelen dit jaar terug laten komen in mijn leven?


Vraag 4 aan jouw jonge ik:

“Hoe ga je om met teleurstellingen?”


Denk terug aan een werkelijk teleurstellende gebeurtenis die jij op die leeftijd te verwerken had. Wat zie je jezelf doen? En, omdat je nu toch jouw jonge mentor voor je hebt, kun je nog even vragen: "Welke gedachten heb je hierbij?"


Vaak hebben we ons op deze leeftijd al flink aangepast aan onze omgeving. Het kan zijn dat de manier waarop jouw jonge ik met deze teleurstelling omging, meer dienend was aan anderen dan aan zichzelf.


Vragen aan jouw volwassen zelf:

 • Welke ondersteuning had ik nodig, die ik om een of andere reden niet kreeg?

 • Welke reactie zou ik mijn jonge ik met terugwerkende kracht gunnen?

 • Hoe kan ik er in het hier en nu voor zorgen dat ik op een voor mij helpende manier op een teleurstelling kan reageren?

 • Wie kan ik nu om hulp vragen, mochten dingen niet lopen zoals gewenst?


Vraag 5 aan jouw jonge ik:

Vraag aan jouw jonge ik om eens terug te denken aan het állertofste verjaarspartijtje dat je hebt meegemaakt. Zak weer even helemaal in die herinnering (sluit je ogen even).


“Wat maakte dit nou tot het allerbeste verjaardagsfeestje ooit?”


Welke elementen van dit feestje zorgden voor dat goede gevoel in jouw jonge ik? Waren het de mensen, de activiteiten, de locatie, de kleuren, de cadeaus, het eten, de wensen? Wat zorgde ervoor dat het zo positief bij je binnenkwam?


Vragen aan jezelf in het hier en nu:

 • Hoe kan ik deze elementen terug laten komen als ik dit jaar iets te vieren heb?

 • Welk soort successen zou ik graag willen vieren dit jaar?

 • Hoe ga ik mezelf daaraan houden?


En... je mag meteen actie ondernemen! Waarom zou je niet alvast een datum prikken om het eerste kwartaal van dit nieuwe jaar te vieren?


Neem de tijd om jouw jonge ik te bedanken en afscheid te nemen

De limo is op. Het is tijd om afscheid te nemen. Weet dat je deze situatie altijd weer kunt bezoeken. Je kunt wanneer je maar wilt in gedachten op die bank gaan zitten en jouw állerjongste mentor uitnodigen voor een goed gesprek.


Bedank nu jouw jonge ik nu voor deze mooie ontmoeting. Misschien is er nog een gebaar? Een woord? Een gift? Kijk en voel maar even wat gepast is nu.


Laatste stap: integreer wat je hebt ontdekt.

Je hebt jezelf grote vragen gesteld en hopelijk verrassende en inspirerende antwoorden gekregen. Laat het even rusten (of sudderen;) en zorg dat je in de komende week nog eens naar jouw antwoorden kijkt. En beantwoord dan deze laatste vraag:


“Wat ga je doen om dit jaar de vruchten te plukken van deze ontmoeting?”


 • Maak dit zo concreet mogelijk.

 • Noteer per grote vraag minimaal één concrete actie.

 • Dit kan op privégebied zijn, werk, gezondheid, liefde... up to you.

 • Hoe specifieker je hier bent, hoe groter de kans dat je het ook echt gaat doen.

 • Bouw een duidelijke reminder in voor jezelf. (NU)


Op naar een eigen en succesvol nieuw jaar!


Laat in de comments achter wat er voor jou omhoog kwam. Ik hoor graag hoe deze ontmoeting voor je was.


Liefs, Fanny

Comments


bottom of page